KunstwerkInstrumentActiviteitenNieuws

Nieuws

Concert Carillon with performer

03
okt

GLAS - versus - BRONS

Frank Steijns studeerde viool, muziektheorie en orkestdirectie aan het Lemmensinstituut in Leuven waar hij in 1994 cum laude zijn laureaatsdiploma behaalde. Daarnaast volgde hij de opleiding tot beiaardier aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen, waar hij in 1991 summa cum laude het einddiploma behaalde. Hij is stadsbeiaardier van Maastricht, Heerlen en Weert. Daarnaast speelt hij viool in het Johann Strauss Orkest van Andre Rieu. Als beiaardier en violist gaf hij concertreizen in Europa, Amerika en Japan. In 2005 stal hij de show door tijdens de Vrijthofconcerten van Andre Rieu de toren op en af te rennen om het Servaascarillon te bespelen. In navolging van dit concert speelde hij solo tijdens de Rieu Wereld Tour 2006 op zijn eigen mobiel carillon van 41 klokken

 

Boudewijn Zwart studeerde hoofdvak piano bij Willem Brons aan het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Hij is stadsbeiaardier van Amsterdam, Apeldoorn, Barneveld, Bergambacht, Dordrecht, Ede, Garderen, Gouda, IJsselstein, Schoonhoven, Wageningen en Zeewolde. In 1990 ontving hij uit handen van Koningin Fabiola de eerste prijs van het Driejaarlijks Internationaal Beiaardconcours te Mechelen. Sinds 2002 geeft hij leiding aan het in Dordrecht gevestigde Carillon Instituut Nederland, een beroepsopleiding voor beiaardiers. In 2004 ontving hij voor zijn culturele verdiensten de erepenning van de gemeente Schoonhoven. Hij is president van de internationale organisatie 'Eurocarillon' en gastdocent aan de Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denijn' te Mechelen. Onder de titel 'Bell Moods' reist hij door heel Europa met zijn eigen ontworpen rijdend Concert Carillon en treedt hij op in samenspel met verschillende muziekformaties.

Het ‘Bell Moods’ Concert Carillon dat in samenspel met het Glazen Carillon te horen is, is in 2003 in opdracht van de Nederlandse beiaardier Boudewijn Zwart vervaardigd door de Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen te Aarle-Rixtel. Het instrument heeft een totaalgewicht van 2800 kg en bestaat uit 50 bronzen klokken. Wat bij andere beiaarden niet kan, is bij dit instrument wel mogelijk: de beiaard kan in principe overal naar binnen worden gereden. Daardoor is het instrument zowel geschikt voor openluchtconcerten als voor binnenuitvoeringen. Bij openluchtconcerten blijft het instrument op de aanhanger staan. Bij binnenuitvoeringen wordt het instrument in drie delen naar de plaats van bestemming gereden en weer opgebouwd. De klanksterkte kan worden beïnvloed door wijzigingen van het klepelmateriaal, door de ombouw van het instrument en - last but not least - door het toucher (de aanslaggevoeligheid) van de beiaardier.




Terug naar nieuws


Archief

Toon alles