KunstwerkInstrumentActiviteitenNieuws

Veelgestelde vragen

Is de Zingende Toren net zo vaak te horen als andere carillontorens?

Nee, de Zingende Toren heeft geen uurwerk en wordt niet gebruikt om de tijd of de aanvang van de zondagse mis aan te geven. Het carillon en de klankschalen van de Zingende Toren worden alleen bij gelegenheden bespeeld: de wekelijkse bespeling, concerten en bijzondere activiteiten. Bovendien wordt het glascarillon alleen in de zomermaanden bespeeld.

 

Waarom zitten er netjes om de blauwe bellen?

In de loop van het bouwproces van de Zingende Toren zijn er, op een totaal van 780 glazen bellen, vier bellen afgebroken. Een breukanalist onderzoekt nu de oorzaak en zal met een voorstel voor een oplossing komen. Tot die tijd is om elke bel een netje bevestigd dat de bel bij een eventuele breuk op zijn plaats houdt. Pas als er honderd procent zekerheid is dat de bellen in alle omstandigheden blijven zitten, zullen de netjes verwijderd worden. De bouwinspectie is voortdurend geïnformeerd over het probleem en de handelswijze, en heeft ingestemd met de genomen maatregelen.

 

Wordt het geluid van de toren versterkt?

Er zit veel elektronica en techniek in de aansturing van het carillon, maar het geluid van de klokken en de schalen zelf wordt niet versterkt. Mogelijk dat er een enkele keer bij concerten versterking van andere instrumenten wordt gebruikt, daarbij zullen uiteraard de regels in acht worden genomen.

 

Kunnen de klokken niet breken door het aanslaan?

Bij Koninklijke Eijsbouts staat al een aantal jaar een glazen proefklok opgesteld waar om de paar minuten flink tegenaan geslagen wordt. Het glas van de klokken, schalen en bollen in de toren is dik genoeg om tegen het gebruik als carillon bestand te zijn. De toren en het glas voldoen aan alle geldende eisen op het gebied van veiligheid. Daarbij bevindt zich in de eerste vijf meter van de toren nog geen glas.

 

De toren kwam tot stand onder de percentageregeling. Is dit project helemaal betaald van gemeentegeld?

Het geld vanuit de percentageregeling voor kunstopdrachten in Leidsche Rijn is in dit geval gebruikt als een startbudget, het grootse deel van de bekostiging van de Zingende Toren komt van buiten de gemeente. Landelijke kunst- en cultuurfondsen zoals de Mondriaan Stichting en de BankGiro Loterij en bedrijven zoals de GEM Vleuterweide hebben bijgedragen, daarnaast is er een flinke bijdrage vanuit Europese fondsen (EFRO) gekomen. Zie ook het overzicht onder 'partners' in de menubalk.